Pieczeń rzymska zawdzięcza swoją nazwę prawdopodobnemu pochodzeniu — w starożytnym Rzymie przygotowywano ją już w IV —V wieku n.e. wieku. Dziś jest to danie przygotowywane na znane na świecie, a w Niemczech, Skandynawii czy Belgii jest uznawane za danie narodowe.
Pieczeń rzymska. Potrzebne składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szczypta słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- bułka kajzerka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Pieczeń rzymska. Sposób przygotowania:
- kajzerkę rozmocz w mleku lub w wodzie
- do miski włóż mięso, dodaj bułkę i wymieszaj
- dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz
- jeśli masa wydaje się zbyt rzadka dodaj bułki tartej
- z masy uformuj podłużny wałek i obtocz go w bułce tartej
- mięso przełóż do wysmarowanej tłuszczem blachy (podłużnej, keksówki)
- piecz około 50 minut w temp. 180 stopni
- od czasu do czasu podlewaj wytopionym tłuszczem, aby mięso nie było suche
- dwie cebule pokrój w drobną kostkę, dodaj sól, pieprz i słodką paprykę
- całość duś na łyżce oleju
- po 5 -10 minutach dolej śmietanę i wymieszaj całość
- gotową pieczeń podawaj z cebulowym sosem
- opcjonalnie do środka pieczeni można włożyć jaja ugotowane na twardo.
Czytaj także: Królewskie śniadanie. Tę kanapkę pokochały miliony ludzi
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl