Na polskich stołach często gości "pomidorówka" z ryżem lub makaronem. Jeśli jednak zbyt często spożywamy jakąś potrawę, może ona rychło nam się znudzić. Warto więc pozwolić sobie na urozmaicenie, na przykład w postaci wariantu z suszonymi pomidorami.
Przepis na zupę pomidorową z suszonymi pomidorami – potrzebne składniki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- szczypta suszonej bazylii
- 1/4 szklanki gęstej śmietany 18-procentowej
- pół litra przecieru pomidorowego
- pół litra wywaru warzywnego
- 8 połówek suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- duża łyżka oleju
- cebula
- natka pietruszki
Przeczytaj także: Magda Gessler radzi. To najlepsza wiosenna zupa
Przepis na zupę pomidorową z suszonymi pomidorami – sposób przygotowania
- Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
- Obierz i drobno pokrój cebulę. W międzyczasie rozgrzej na patelni olej, na którym ją podsmażysz aż do zeszklenia się.
- Obrany ząbek czosnku wyciśnij przez praskę. W razie kłopotów pokrój go na mniejsze kawałki.
- Do garnuszka z wywarem warzywnym dodaj przecier pomidorowy, czosnek i suszone pomidory, całość zagotuj. Kiedy składniki staną się już miękkie, blenduj je, aż uzyskasz gładką masę.
- Do zawartości garnuszka dodaj przyprawy, w tym suszoną bazylię.
Przeczytaj także: Zupa, którą podasz jako deser. Przepis na zupę piernikową
Dodaj śmietanę i blenduj do momentu uzyskania jednolitej masy. Przed podaniem posyp wierzch natką pietruszki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.