Cherry pie to kultowy amerykański placek z wiśniami. Kruche ciasto łączy się ze słodkim, owocowym nadzieniem. Zamiast wiśni możesz użyć innych owoców. Świetnie pasować będą tu prażone jabłka albo śliwki.
Czytaj także: Tłusty Czwartek tuż, tuż! Przepis na najlepsze donuty
Przepis na amerykańskie ciasto z wiśniami. Składniki:
- 30 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 900 g wiśni
- 100 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
Czytaj także: Przepis na domowe pieguski. Gotowe w 15 minut
Przepis na amerykańskie ciasto z wiśniami. Wykonanie:
- Masło pokrój w kostkę, połącz z cukrem pudrem, mąką pszenną i jajkiem
- Zagnieć gładkie ciasto, podziel na dwie części (jedna nieco większa od drugiej) i włóż do lodówki
- W tym czasie do garnka wrzuć mrożone wiśnie, wlej odrobinę wody i gotuj na małym ogniu, póki się nie rozmrożą
- Do wiśni dodaj cukier, gotuj co jakiś czas mieszając do momentu, aż wiśnie zrobią się miękkie i się rozpadną
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z dwoma łyżkami zimnej wody, dodaj do wiśni tak, by wokół owoców powstał kisiel
- Blaszkę do pieczenia o średnicy 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką
- Większą część ciasta rozwałkuj tak, by pokryło spód blaszki i jej boki
- Wyłóż wiśnie na ciasto
- Drugą część ciasta możesz albo rozwałkować na płasko tak, by pokryło całą górę, albo możesz zaplatać je i wycinać wedle uznania, na koniec posyp wierzchnią warstwę ciasta cukrem
- Piecz 30-40 minut w temp. 175 stopni
Czytaj także: Przepis na najlepsze rurki z kremem
Zobacz także: Ciasto Maltesers bez pieczenia
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl