W pierwszej chwili przepis ten może nam przypominać tosty francuskie. Również robi się je na słodko i obsmaża na maśle. Jednak różnią się one zarówno pieczywem, jak i dodatkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Grzanki z puree jabłkowym według Andrzeja Polana. Potrzebne składniki
- 5 kromek dobrej jakości pieczywa - najlepiej już nieco czerstwego
- 4 duże kwaśne, ale dojrzałe jabłka
- kwaśna śmietana
- szczypta soli
- brązowy cukier
Grzanki z puree jabłkowym według Andrzeja Polana. Sposób przygotowania
- Grzanki muszą być idealnie zarumienione i chrupiące. Najlepiej przygotować je na dobrze rozgrzanej patelni i małej ilości masła klarowanego. Chleb pszenny kroimy w dość grube kromki, by się nie rozpadały. Warto użyć dobrej jakości pieczywa. Pod koniec opiekania kromek lekko solimy grzanki, co sprawi, że będą miały jeszcze lepszy smak.
- Puree z jabłek przygotowujemy samodzielnie. Jabłka, w całości lub przekrojone na połówki, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. pół godziny. Następnie miksujemy je blenderem lub używamy malaksera - można je dosłodzić dla poprawienia smaku oraz doprawić cynamonem. Uwaga! Do piekarnika wkładamy jabłka w całości, także ze skórką. Pod wpływem temperatury zmiękną i będziemy mogli ją zdjąć nawet palcami.
- Kwaśna śmietana, która jest potrzebna do tych grzanek, powinna być gęsta i kremowa. Andrzej Polan nakłada ją szczodrze na puree z jabłek.
- Ostatecznym akcentem w tym daniu są kryształki brązowego cukru posypane na samym wierzchu grzanki.
I gotowe! Takie danie z pewnością zasmakuje najmłodszym domownikom. A Wy macie jakieś przepisy z dzieciństwa, do których wracacie z sentymentem?
Czytaj także: Pączki ze słonym karmelem. Modne ciastko na karnawał
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.