Ciasto anielski puch wykonuje się głównie z białek. To właśnie dzięki temu jest bardzo lekkie i delikatne. To doskonały deser na nadchodzące lato.
Czytaj także: Tak mało kalorii w cieście? Przepis na fit tiramisu
Anielski puch. Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 10 białek
- 200 g mąki pszennej
- 240 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki aromatu kokosowego
- opcjonalnie: kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego
Krem:
- ok. 200 ml śmietany 30 lub 36%
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- kilka kropel aromatu kokosowego
- wiórki kokosowe do dekoracji
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Anielski puch. Sposób wykonania:
- piekarnik rozgrzej do 160 st. C.
- białka ubij ze szczyptą soli
- w trakcie ubijania stopniowo dodawaj cukier
- pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny
- kiedy piana będzie sztywna zacznij powoli dodawać mąkę i delikatnie mieszaj całość za pomocą szpatułki
- dodaj aromaty i ponownie delikatnie wymieszaj
- ciasto przełóż do tortownicy i włóż do nagrzanego piekarnika
- piecz przez około 40-50 min na złoty kolor
- wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Dopiero po wystudzeniu ciasto wyjmij z formy
- śmietankę ubij z cukrem i aromatem kokosowy,
- ciasto pokryj kremem i posyp wiórkami kokosowymi
Gotowe. Smacznego! Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, to do kremu możesz dodać także odrobinę likieru kokosowego. Ciasto można także tym likierem delikatnie nasączyć.
Zobacz także: Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl