Ciasto agrestowe? Nasze babcie miały na takie smakołyki prawdziwe pomysły. Nie czekaj i przekonaj się już teraz, póki sezon na agrest trwa. To prawdziwe niebo w gębie!
Ciasto agrestowe. Składniki:
- 4 całe jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 zapach waniliowy lub 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 5 łyżek oleju roślinnego, na przykład rzepakowego,
- 1,5-2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 300-400 g agrestu.
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ciasto agrestowe. Wykonanie:
- Składniki dzielimy na dwa. W każdej grupie muszą się znaleźć trzy produkty. Owoce nie wchodzą w skład naszej wyliczanki.
- Pierwsze trzy składniki z listy ucieramy na gładką masę.
- Cztery całe jajka, szklankę cukru i zapach lub cukier waniliowy ubijamy mikserem, aż do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
- Podczas ubijania mikserem na wysokich obrotach może zrobić się nawet biała.
- To zupełnie normalne, wręcz wskazane.
- Następnie łączymy kolejne trzy składniki z naszej listy - olej roślinny, mąkę i proszek do pieczenia.
- Wszystko razem mieszamy.
- Dobrze wcześniej przesiać mąkę przez sito.
- Łączymy składniki z dwóch grup.
- Mieszamy, aż do idealnego połączenia.
- Ciasto agrestowe potrzebuje jeszcze samego agrestu.
- Myjemy go pod bieżącą wodą.
- Oddzielamy od siebie.
- Osuszone owoce przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nasmarowaną tłuszczem.
- Część owoców zostawiamy.
- Wylewamy ciasto na agrest.
- Wyrównujemy wierzch, posypujemy pozostałymi owocami.
- Lekko uklepujemy łyżką.
- Nastawiamy piekarnik i czekamy, aż osiągnie temperaturę 180 stopni.
- Wstawiamy ciasto agrestowe i pieczemy je około 50 minut lub momentu, gdy osiągnie złoty kolor, a patyczek wsunięty do ciasta będzie suchy.
- Gotowe!
Teraz wystarczy wystudzić ciasto i posypać je obficie cukrem pudrem. Smacznego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl