Krokiety do danie, które smakuje dobrze przez cały rok. Można przygotować je z różnymi farszami: z mięsem, z grzybami i kapustą, z pieczarkami lub ze szpinakiem i serem. Poniżej przedstawiamy przepis na dwa różne rodzaje krokietów.
Czytaj także: Zapiekanki rodem z PRL. Powrót do smaku dzieciństwa
Krokiety. Potrzebne składniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml gazowanej wody mineralnej*
- 2 jajka
- 225 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajko
- 100 g tartej bułki
- olej do smażenia
Farsz z mięsa:
- 250 g gotowanego lub pieczonego mięsa
- 1 cebula
- 1 mała bułka
- 40 g masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
Farsz z pieczarek:
- 600 g pieczarek
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- opcjonalnie 100 g sera żółtego
- sól, pieprz
Krokiety. Sposób przygotowania:
Naleśniki:
- mleko, wodę i jajka wymieszaj trzepaczką lub mikserem
- dodaj mąkę i zamieszaj tak, aby nie powstały grudki
- dodaj sól i wymieszać.
Farsz mięsny:
- pokrój i podsmaż cebulę
- mięso zmiel w maszynce, dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, jajo oraz śmietanę
- wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem
Farsz z pieczarek:
- cebulę obierz i pokrój w kostkę
- ząbek czosnku posiekaj drobno
- pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę
- na 2 łyżkach oleju podsmaż cebulę, dodaj czosnek i wymieszaj
- następnie dodaj pieczarki i smaż do momentu wyparowania całej wody i
- przyprawi solą i pieprzem
- przygotowane naleśniki smaruj wybranym farszem, dwa boki zakładaj i zwij w rulon
- krokiety maczaj w roztrzepanym jajku, obtocz w tartej bułce i smażymy z wszystkich stron aż się zarumienią
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl