Czerwona kapusta wyśmienicie smakuje zarówno surowa, jak i kiszona czy ugotowana. Jednak jej naturalna forma na surowo dostarcza nam najwięcej właściwości. Jest doskonałym źródłem białka, błonnika, węglowodanów, witamin: C, K, B1, B2, B6, A i minerałów, jak potas i w mniejszych ilościach żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź i cynk. Warto pamiętać o tym, że witaminy C jest w niej nawet czterokrotnie więcej, niż w zielonej kapuście! Działa przeciwzapalnie, wspomaga nasz układ kostny, sprzyja zdrowemu trawieniu i usprawnia pracę jelit. Pomaga przy zaparciach. Zawarte w czerwonej kapuście antocyjany obniżają ciśnienie i minimalizują ryzyko chorób układu ciśnienia oraz serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Teraz, skoro już wiemy dlaczego warto jeść czerwoną kapustę, podpowiadamy - jak ją jeść, żeby nie tylko pomagała naszemu zdrowiu, ale także smakowała! Babciny sposób na to danie jest jeden - przed przyrządzaniem surówki, patrzymy czerwoną kapustę przez kilka minut w gorącej wodzie. Dzięki temu jej liście nie będą już takie twarde!
Babciny przepis na surówkę z czerwonej kapusty - składniki:
- 1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 jabłko (odmiana kwaskowata),
- sok z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- sól i pieprz do smaku
Czytaj także: Sałatka à la Big Mac. Zaskoczysz wszystkich gości
Babciny przepis na surówkę z czerwonej kapusty - sposób przyrządzania:
- Z jednej połówki warzywa na surówkę usuń zewnętrzne liście oraz głąb, pozostałą część poszatkuj. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Kapustę parz we wrzątku przez ok. 2 minuty.
- Kapustę wyjmij z garnka i odcedź na sicie. Dociskając delikatnie dłońmi usuń z niej nadmiar płynu. Następnie przełóż ją do dużej miski, w której będziesz łączyć składniki surówki. Skrop warzywo sokiem z cytryny i całość wymieszaj.
- Do czerwonej kapusty dodaj cukier, pieprz oraz sól, wymieszaj. Jabłko zetrzyj na tarce a cebulę obierz i drobno posiekaj. Kiedy przyprawiona kapusta całkowicie wystygnie dodaj do niej oba pokrojone składniki oraz olej
i gotowe! Bez względu na to, czy chcecie połączyć tę surówkę z mięsem czy z rybami - w każdym przypadku sprawdzi się idealnie.