Babciny sposób na idealne ciasto do pierogów to dodanie łyżki masła do klasycznego przepisu na ciasto. Sprawia ono, że ciasto wychodzi elastyczne, idealnie gładkie oraz nie przykleja się do stolnicy. Pierogi nie będą się również rozpadać podczas gotowania. Mąka na ciasto powinna być zaparzona gorącą wodą. Wodę dolej do dołka, który wydrążasz w mieszance soli, mąki i właśnie masła.
Czytaj także: Przepis na sufletowe naleśniki. Lekkie jak chmurka
Przepis na babcine ciasto do pierogów. Potrzebne składniki:
- pół kg mąki
- 250 ml gorącej wody
- 1 łyżka masła
- 1/4 łyżeczki soli
Przepis na babcine ciasto do pierogów. Sposób wykonania:
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i sól
- Zrób kopczyk, wlewaj gorącą wodę i wyrabiaj ciasto
- Odstaw na pół godziny. Przykryj ciepłym talerzem, dzięki temu pozostanie ono miękkie i będzie idealne do dalszej pracy
- Wałkuj ciasto, wycinaj kółka na pierogi i faszeruj ulubionym farszem
Czytaj także: Przepis na awaryjne ciasto. Gotowe w 3 minuty