Babka czekoladowa babci to przepis z jednej strony banalnie prosty. Z drugiej zaś - dowiesz się z niego, że przy użyciu majonezu możesz sprawić, że będzie smakować jak nigdy wcześniej. Smacznego!
Babka czekoladowa babci. Składniki
- 120 g mąki pszennej (typ do 550) – około ¾ szklanki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka rozmiar L
- 6 łyżek z górką majonezu – to jest około 160 g
- 160 g cukru
- 3 łyżki z górką kakao ciemnego (około 30 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- opcjonalnie starta skóra z pomarańczy
- na polewę: 75 g cukru pudru, 100 g masła, 3 płaskie łyżki kakao, 1 łyżeczka żelatyny, 4 łyżki mleka
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Babka czekoladowa babci. Wykonanie:
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować przez kilka minut, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.
- Następnie dodać majonez, otartą skórkę z pomarańczy i przez chwilę miksować, żeby składniki się połączyły.
- Na sitko przełożyć pozostałe sypkie składniki i przesiać stopniowo do ciasta, miksując na wolnych obrotach, do połączenia się składników.
- Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki.
- Babkę piec w temperaturze 170°C przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Upieczoną babkę, wybić z foremki i odstawić do wystudzenia.
- Wystudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.
- Aby przygotować polewę, należy do żelatyny dodać mleko, wymieszać i odstawić na kilka minut.
- Do rondelka przełożyć masło i przez chwilę podgrzewać, żeby się częściowo rozpuściło, następnie dodać kakao, cukier puder i podgrzewać cały czas mieszając, aby składniki się rozpuściły i połączyły.
- Rondelek zdjąć z kuchenki, dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
- Letnią polewą udekorować babkę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl