Tatar ze śledzia pojawił się w restauracji Podalne Piwem w Bartoszycach. Ta nietypowa przekąska jest idealna dla każdego, nawet dla osób, które za śledziami nie przepadają. Dzięki odpowiednim przyprawom ich smak jest zupełnie inny.
Czytaj także: Nie wyrzucajcie łupin po bobie. Są naturalnym lekarstwem
Tatar ze śledzia. Potrzebne składniki:
- 6 płatów śledziowych
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 jabłko, pokrojone w kostkę
- 100 g wysuszonego piernika startego na tarce
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2-4 łyżek oleju
- 1 łyżka startego imbiru
Tatar ze śledzia. Sposób wykonania:
- śledzie odsącz z zalewy i pokroić w szerokie paski lub kostkę
- do miski przełóż śledzie, cebulę, jabłko i starty piernik. Lekko wymieszaj
- dodaj orzechy, kapary i rodzynki, a następnie miód, ocet balsamiczny, olej oraz starty imbir
- wszystko dokładnie wymieszaj
Gotowe. Smacznego! Wypróbuj także nasz przepis na makaronowe frytki i dyniowe muffiny.
Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl