Ciasto na kefirze to jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych ciast do którego potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Delikatne i puszyste ciasto przygotujesz w ok. 40 min, łącznie z pieczeniem. Nasza rada: jeżeli nie lubisz rodzynek, możesz je pominąć, albo dodać np. skórkę z pomarańczy.
Czytaj także: Prosta Pavlova wg Ani Starmach. Oto sekret idealnej bezy
Przepis na ciasto na kefirze w 5 minut. Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru
- 2 jajka
- pół szklanki cukru (możesz dać mniej)
- 100 g rodzynek
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
Przepis na ciasto na kefirze w 5 minut. Sposób przygotowania:
- cukier, jajka i kefir zmiksuj za pomocą miksera
- dodawaj stopniowo, małymi porcjami mąkę, cały czas mieszając
- dodaj proszek do pieczenia oraz rodzynki i na wolnych obrotach mieszaj masę
- blachę do pieczenia wysmaruj masłem
- masę przelej do blachy
- ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st. C i piecz ciasto ok. 35 minut
- ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem
Zobacz także: Smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl