Ten przepis warto znać. To ciasto, które powinno wyjść nawet tym, którzy w pieczeniu nie czują się jeszcze zbyt pewnie. Owocowe nadzienie można zrobić z sezonowych owoców. Latem doskonałe będą truskawki, a zimą jabłka z cynamonem i goździkami.
Przepis na ciasto z kruszonką. Składniki:
spód ciasta:
- 100 g masła
- 150 g mąki
- jajko
- 50 g cukru
nadzienie:
- 100 g brązowego cukru
- 4 średnie jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 goździki
- pół opakowaniu budyniu waniliowego
- odrobina wody
kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 85 g mąki
- łyżeczka cukru wanilinowego
Przepis na ciasto z kruszonką. Wykonanie:
- Przygotuj spód ciasta: masło posiekaj na kawałki, wymieszaj z mąką, jajkiem i cukrem, wyłóż na foremkę wyłożoną papierem, formując dłońmi płaski placek
- Piecz 12 minut w temperaturze 180 stopni, potem wyjmij z piekarnika
- Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż 5 minut na patelni co chwilę mieszając
- Dodaj cukier i smaż na średnim ogniu regularnie mieszając
- Po 10 minutach dodaj odrobinę wody, goździki i cynamon, duś jabłka mieszając co jakiś czas przez ok. 20 minut
- Na koniec dodaj do jabłek budyń i wymieszaj dokładnie masę
- Przygotuj kruszonkę - zimne masło pokrój w kostkę, dodaj resztę składników i wymieszaj rękami
- Jabłka wyłóż na wcześniej przygotowany spód, a na nie wysyp dużą ilość kruszonki
- Piecz w temperaturze 150 stopni przez pierwsze 10 minut, kruszonka powinna w tym czasie lekko się rozpuścić i skarmelizować
- Po tym czasie zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni i piecz kolejne 10/12 minut
Czytaj także: Ekspresowy piernik według przepisu Ani Starmach
Zobacz także: Zobacz też: Kruche ciasto z budyniem i truskawkami. Deser idealny do kawy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl