Ten przepis jest banalnie prosty w przygotowaniu. Nie potrzebujesz jajek i mąki - zastąpisz je dość nietypowym, jak na desery, składnikiem. Ale nie przejmuj się - to nadal będzie pyszny i słodki deser.
Czekoladowe ciastka bez jajek i mąki. Potrzebne składniki
- 300g ugotowanych i potłuczonych ziemniaków
- 50g masła
- 50g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub aromatu
- 4 łyżki cukru
- opcjonalnie - kawałki czekolady lub posypka do ozdobienia ciastek
Czekoladowe ciastka bez jajek i mąki. Sposób przygotowania
- Wymieszaj wszystkie składniki z potłuczonymi ziemniakami w dużej misce
- Formuj z ciasta kulki o średnicy ok. 2,5 cm
- Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każde rozpłaszcz dłonią
- Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 st. C.
- Wyjmij, znów lekko rozpłaszcz widelcem. Możesz teraz posypać ciastka kawałkami czekolady lub gotową posypką
- Piecz przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 st. C.
I gotowe!. Jeśli szukasz więcej inspiracji do przygotowania prostego deseru, polecamy sprawdzony przepis na smażone lody.