Trudno uwierzyć, że to ciasto z patelni. Jest mięciutkie i wilgotne, jak to z piekarnika. Robi się je błyskawicznie i trudno o pomyłkę. Masz już dość chlebka bananowego? Spróbuj tego!
Czytaj także: Niebo w gębie! To ciasto zachwyci wiele podniebień
Ciasto bananowe z patelni. Składniki:
- banan
- jajko
- olej
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szklanka mąki
Ciasto bananowe z patelni. Wykonanie:
- Banana pokrój w plasterki
- Głębszą patelnię wysmaruj olejem, a spód patelni obsyp łyżeczką cukru
- Plasterki banana połóż na patelni
- Jajko wymieszaj z pozostałą część cukru zwykłego i waniliowego
- Dodaj olej, mleko, ocet, wymieszaj dokładnie
- Przez sito dodaj mąkę, ponownie wymieszaj
- Tak przygotowane ciasto wylej na patelnię z bananami
- Smaż na średnim ogniu pod przykryciem ok. 30 min z jednej strony
- Po tym czasie przewróć ciasto na drugą stronę i smaż pod przykryciem 8 minut
Czytaj także: Hit TikToka. Ciasta będą gotowe w 10 minut
Zobacz także: Pyszny chlebek bananowy. Oto, jak można zużyć dojrzałe banany
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl