Wigilijne przygotowania w toku, a ty orientujesz się, że nie masz zakwasu na barszcz na kilka dni przed kolacją? Zamiast wpadać w popłoch i biec do sklepu w poszukiwaniu gotowca, warto sięgnąć po triki profesjonalistki. Ten prosty patent Magdy Gessler sprawdzi się nawet w przede dniu wigilijnej kolacji. Wystarczy, że w domu masz jabłka i ocet.
Barszcz wigilijny wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki:
- 1 kg buraków
- pół selera
- por
- dwie duże cebule
- 3-4 kwaśne jabłka polskie
- zakwas na barszcz, a jeśli zapomnieliśmy go nastawić, po prostu ocet
- dwa ząbki czosnku
- sól/ pieprz do smaku
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Idealnie miękka karkówka? Poznaj ten chiński sekret!
Barszcz wigilijny wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania:
- Buraki pokrój w ćwiartki, zalej wodą w wysokim garnku i dodaj resztę obranych i pokrojonych warzyw.
- Gdy wywar zacznie dochodzić, wlej zakwas buraczany. Jeśli jednak zapomniałeś go wcześniej nastawić, wystarczy, ze gotujące się buraki zalejesz zwykłym octem.
- Całość gotuj wolno na najmniejszym gazie nie doprowadzając do wrzenia. Wywar będzie gotowy, gdy zmiękną buraki. Wtedy zdejmij go z gazu i odstaw do ostygnięcia.
- Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Następnie wsyp je do buraczanego wywaru i odstaw na noc. Ten prosty patent sprawi, że barszcz czerwony będzie idealny bez kiszenia zakwasu, dosłownie z dnia na dzień.
- Następnego dnia zetrzyj 1-2 buraki i zagotuj. Na koniec dodaj czosnek i pieprz.
- Odcedź wywar. Barszcz podawaj z uszkami lub fasolą.
Czytaj także: Piernik babci Kasi bez miodu. Do tego błyskawiczny!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.