Przekąski marek znanych trenerek fitness potrafią mieć bardzo dobry skład i, co równie ważne, smak, jednak nie należą do najtańszych. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby zrobić je w domu. Przepisów inspirowanych produktami m.in. Ewy Chodakowskiej i Anny Lewandowskiej jest w sieci bez liku, my przedstawiamy ten najprostszy, który możesz dowolnie modyfikować. Jest tylko jeden warunek: żadnego cukru, bo inaczej cała zabawa przestaje mieć sens.
Przepis na batony Chodakowskiej. Są pyszne, sycące i nie musisz mieć po nich wyrzutów sumienia, ponieważ (nigdy dość podkreślania) nie dodasz ani grama cukru. Poza tym zrobienie ich będzie kosztowało ułamek ceny oryginalnych batonów królowej polskiego fitnessu.
Idealne dla osób aktywnie spędzających urlop. Takie batoniki dadzą ci zastrzyk energii, kiedy jesteś na szlaku, czy np. uczestniczysz w wyprawie rowerowej lub spływie kajakowym. Składniki radzimy kupić w internecie, bo po prostu będzie najtaniej.
Przepis na batony w stylu Chodakowskiej. Potrzebne składniki:
- 400g suszonych daktyli bez pestek
- 225g masła orzechowego dowolnego rodzaju (ale 100 proc. orzechów w składzie)
Czytaj też: Dziad podlaski. Proste staropolskie ciasto
Przepis na batony w stylu Chodakowskiej. Sposób przygotowania:
- Wrzuć do malaksera daktyle i pastę orzechową, wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą
- Jeśli uznasz, że masa jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej 3-4 łyżki wody
- Foremkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę (uwaga, niesamowicie się klei), dociśnij mocno rękami
- Włóż foremkę na pół godziny do lodówki, żeby masa nieco stężała
- Wyciągnij foremkę i pokrój masę na batony
I gotowe! Przepis możesz modyfikować, dodając np. kakao, wiórki kokosowe lub próbując różnych rodzajów masła orzechowego. Polecamy zwłaszcza pastę z kawałkami orzechów arachidowych. Batony trzymane w lodówce można przechowywać przez miesiąc albo i dłużej.
Jeśli spodobał ci się ten przepis, koniecznie spróbuj fit placków bananowych z trzech składników. Tam również nie uświadczysz cukru, ale dzięki bananom i tak będą słodkie i pyszne.