Proste, tanie i efektowne danie? Nie ma nic lepszego niż tradycyjne, pysznie chrupiące placki ziemniaczane. Są lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu, nie wymagają dużej ilości składników.
Smakują wszystkim, a najbardziej dzieciom, szczególnie gdy są podane w słodkiej wersji. Ten przepis może Cię uratować, gdy nie masz zbyt wiele czasu i składników, a masz ochotę na letni i pyszny obiad.
Oczywiście w tym przypadku nie trzeba się ograniczać. Placki ziemniaczane są zawsze doskonałą bazą dla większych i bardziej wymyślnych dań, jednakże doskonale sprawdzają się również solo.
Choć przepisów jest dużo i wiele osób robi je intuicyjnie, najsmaczniejsze są te, które chrupią. Gdy zastosujesz się do poniższych wskazówek, nie ma szans, że coś nie wyjdzie. Będą idealnie pasowały nie tylko na niedzielny obiad, ale również do podania jako podwieczorek lub gdy przyjdą gości. Bon appetit!
Chrupiące placki ziemniaczane. Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 średnie jajko
- czubata łyżka mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
- 4 łyżeczki cukru
- szczypta czarnego pieprzu
- olej rzepakowy
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Chrupiące placki ziemniaczane. Wykonanie:
- Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki lub zmiel w maszynce do mięsa.
- To samo zrób z cebulą.
- Do miski wbij jajko, dodaj cukier, mąkę, sól i pieprz.
- Wszystko wymieszaj.
- Nagrzej patelnię i wlej olej, w takiej ilości, by przykrył całe dno.
- Nakładaj łyżką porcje na placki.
- Podsmażaj z obu stron po 2-3 minut do zarumienienia.
- Usmażone placki odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.