Wigilia Bożego Narodzenia. Ile potraw przygotować na kolację wigilijną?
Najczęściej mówi się o 12 potrawach wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów. Ale jest też zwyczaj serwowania 7 potraw, co jest nawiązaniem do 7 dni tygodnia, albo 9 potraw symbolizujących 9 chórów anielskich.
Wigilia. Jakie potrawy przygotować na wieczerzę wigilijną?
Co powinno się znaleźć na stole? Jakie dania podajemy na wigilię? W Polsce w różnych częściach kraju mogą się one różnić, jednak najczęściej na stołach 24 grudnia lądują następujące potrawy:
- kapusta z grzybami,
- barszcze czerwony z uszkami,
- pierogi z kapustą i grzybami,
- ryba (najczęściej karp, śledź),
- groch,
- zupa grzybowa,
- kutia.
Co symbolizują potrawy wigilijne?
Podczas wieczerzy 24 grudnia jemy głównie dania z kapustą, grzybami, grochem i rybę. Są też ciasta z makiem, miodem i orzechami. Dlaczego akurat te? Co oznaczają według tradycji?
Czytaj także: Szczepionka przeciw COVID-19. Mocne słowa duchownego
- Ryba symbolizuje Jezusa Chrystusa.
- Grzyby mają mieć właściwości magiczne, umożliwiać kontakt z przodkami i nieść dobrobyt.
- Orzechy są symbolem mądrości i pojednania.
- Miód, który dodajemy do pierników, oznacza dobrobyt i chroni od złego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.