Domowe pieguski są o wiele lepszą opcją niż ciastka dostępne w sklepach. Można do nich dodać kawałki czekolady, orzechy, rodzynki lub wiórki kokosowe. Jeśli jesteś fanem czekolady, warto także polać je polewą wykonaną z tej ulubionej.
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Domowe pieguski. Potrzebne składniki:
- 1000 gramów masła lub margaryny
- 100 gramów cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 200 gramów mąki pszennej
- 100 gramów czekolady mlecznej lub deserowej
- opcjonalnie: 100 gramów rodzynek i posiekanych orzechów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Czytaj także: Chleb bez użycia piekarnika. Doskonały i chrupiący
Domowe pieguski. Sposób wykonania:
- czekoladę drobno posiekaj
- masło lub margarynę roztop na małym ogniu i odstaw do przestudzenia
- kiedy tłuszcz nieco przestygnie dodaj cukier i dokładnie wymieszaj
- dodaj żółtko, jajko, ekstrat waniliowy i zmiksuj na puszystą i gładką masę
- mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia
- dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj szpatułką
- na samym końcu dodaj czekoladę (orzechy i rodzynki)
- całość wymieszaj. Masa powinna być bardzo gęsta, a jeśli nie jest dosyp więcej mąki
- za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15-20 minut
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl