Fasola kojarzona jest z ciężką, żołnierską kuchnią. Strączkowe warzywo często traktowane jest jako uzupełnienie gęstych i tłustych wywarów na bazie mięsa.
Wystarczy jednak zrezygnować z kawałków kiełbasy czy tłustego boczku, aby zupa fasolowa nabrała kompletnie nowego wymiaru. Równie sycąca i bogata w białko jest ta, w wydaniu wegetariańskim. Wystarczy odpowiedni zestaw... przypraw. Odrobina imbiru sprawia, że fasolowa rozgrzeje i wzmocni.
Bezmięsna zupa fasolowa. Potrzebne składniki:
- litr bulionu
- 1 kg ugotowanej białej fasoli
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- pół szklanki passaty pomidorowej
- przyprawy: kurkuma, lubczyk, tymianek, majeranek, wędzona papryka, imbir, liscie laurowe, ziele angielskie
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 1 – 2 łyżki oleju do smażenia
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bezmięsna zupa fasolowa. Sposób przygotowania:
- W dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i przyprawy. Podlej kilkoma łyżkami buliony gdy sproszkowana papryka lub kurkuma będą przywierać.
- Warzywa (marchewka, pietruszka) pokrój w talarki i dodaj do rondla. Zalej bulionem i podgotuj. Następnie dodaj passatę.
- Gdy warzywa w zalewie pomidorowej zaczną bulgotać, połącz jej z resztą bulionu i gotuj przez 5-7 minut mieszając.
- Do gorącego wywaru dodaj fasolę i czosnek. Po kilku minutach dodaj sól i pieprz.
- Podawaj gorące z kromką chleba
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.