Biała kiełbasa według przepisu Jacka Kuronia smakuje zupełnie inaczej. Trzeba jednak pamiętać, że ten smak jest uzależniający, więc trzeba uzbroić się w spory zapas. Zmyka z talerzy w trybie ekspresowym!
Biała kiełbasa wg. Jacka Kuronia. Składniki:
- 500 g białej surowej kiełbasy
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula np. cukrowa
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 500 g krojonych pomidorów z puszki
- 4 łyżki ulubionego ketchupu
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Biała kiełbasa wg. Jacka Kuronia. Wykonanie:
- Kiełbasę podsmaż na oleju z obu stron, do uzyskania ładnego złotego koloru.
- Przełóż na talerz.
- Następnie wsyp cebulę pokrojoną w kostkę.
- Smaż około 5 minut, aż będzie ciemnozłota i miękka.
- Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w płatki i liście laurowe.
- Następnie podsmaż jeszcze dwie minuty, aż składniki uwolnią swoje aromaty.
- Następnie dodaj, krojone pomidory, miód oraz ketchup.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Do powstałego sosu włóż kiełbaski.
- Następnie gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 15-20 minut.
- Biała kiełbasa w sosie pomidorowym najlepiej smakuje z pieczywem lub ziemniakami puree.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: