Białkowiec to ciasto, które można przygotować gdy w lodówce zalegają zbędne białka. Na jedno ciasto wystarczy około 7-8 białek. Białkowiec jest także ekspresowy w przygotowaniu, bez pieczenia zajmie to około 10 minut.,
Białkowiec. Potrzebne składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki maku
- 125 g masła
- szklanka cukru
- ok. 7-8 białek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: aromat do ciasta
- cukier puder do posypania ciasta/lukier/czekolada
Czytaj także: Deser prostszy niż myślisz. Wygląda genialnie, smakuje jeszcze lepiej
Białkowiec. Sposób przygotowania:
- masło roztopić i ostudzić
- wymieszać wszystkie suche składniki
- białka ubić na sztywną pianę
- roztopione masło dodać do miski z suchymi składnikami i wymieszać
- następnie do ciasta dodać ubite białka
- formę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
- przelać ciasto
- piec ok. 45 minut lub do suchego patyczka
- ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Zobacz także: Turecka pizza, jakiej nie znałeś. Prosty przepis na pyszne danie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl