Truskawki są uznawane za bardzo zdrowy przysmak. Znajdziemy w nich zarówno dużo witaminy C, jak i sporo witamin z grupy B oraz wapń i fosfor. Truskawki, co również bardzo istotne, nie mają wielu kalorii. 100 g tego owocu to zaledwie 32 kalorie!
Truskawki mają w sobie bromelainę. To substancja, która pozwala na oczyszczanie organizmu i odtruwanie go od wewnątrz. Jedzenie truskawek - według ekspertów - poprawia wygląd skóry i wzmacnia włosy.
Są osoby, którym spożywanie truskawek jest szczególnie zalecane. Chodzi o tych, którzy mają wysoki cholesterol i zmagają się z problemami trawiennymi. Wszystko dlatego, że truskawki przyspieszają przemianę materii, a poza tym działają moczopędnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Truskawki mogą zaszkodzić. Omijaj je szerokim łukiem!
Niestety, są też tacy, którzy powinni unikać truskawek. Tego owocu nie mogą spożywać osoby uczulone na histaminę. W takim przypadku zjedzenie nawet kilku owoców może doprowadzać do swędzenia, pokrzywki na skórze, biegunki czy stanów zapalnych.
Truskawek nie mogą jeść także ci, którzy mają alergię na salicylany. Zjedzenie tego owocu może wywoływać u nich m.in. alergiczny nieżyt nosa, a nawet wstrząs anafilaktyczny.
Czerwonych owoców muszą unikać osoby przyjmujące beta-blokery. Dokładną listę leków, których nie należy łączyć z truskawkami, można znaleźć w serwisie webmd.com.
Na liście wymieniono wiele różnych substancji. Wskazano choćby takie pozycje jak:
- winblastyna,
- feksofenadyna,
- cymetydyna,
- ketokonazol,
- erytromycyna,
- windezyna,
- ranitydyna,
- winkrystyna,
- itrakonazol,
- diltiazem,
- paklitaksel,
- etopozyd,
- nelfinawir,
- werapamil,
- indynawir,
- sakwinawir,
- cyzapryd.