Jakub Kuroń tak, jak jego ojciec Maciej Kuroń jest kucharzem. Od wielu lat prowadzi także szkolenia i pokazy kulinarne. Na swoim blogu dzieli się przepisami na różne dania kuchni polskiej i nie tylko. Wśród nich znajdziemy m.in. przepis na jego ulubiony bigos. Sekretem jest wielogodzinne gotowanie.
Najlepszy bigos to ten, który długo się robi, i przede wszystkim zawiera dużo aromatycznych składników. W tym przepisie działamy na kilku rodzajach mięsa, dodajemy jabłka, suszone śliwki, grzyby. Bigos gotujemy 24h z przerwami, ale smak wynagrodzi nam wszystko - zapewnia Jakub Kuroń na swoim blogu.
Przepis na bigos wg Jakuba Kuronia. Potrzebne składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 500 g wieprzowiny bez kości
- 1 kg poszatkowanej białej kapusty
- 500 g wołowiny bez kości
- 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej
- 250 g wędzonego boczku lub okrawków z wędlin
- pozostałości z sosów i pieczeni, jakie tylko znajdziemy w lodówce
- 500 g kwaśnych jabłek np. szarej renety
- 4 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 100 g śliwek
- 50 g suszonych grzybów np. borowików
- 4 liście laurowe
- 20 ziaren pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren jałowca
- 4 goździki
- po pół łyżeczki: kminku, gorczycy i kolendry po łyżce majeranku i tymianku
- 250 ml czerwonego wina
- 100 ml oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Przepis na bigos wg Jakuba Kuronia. Sposób przygotowania:
- kapustę kiszoną zalej litrem wody
- przyprawy – z wyjątkiem majeranku i tymianku – zawiń w saszetkę z gazy, lub włóż do specjalnej łyżki na przyprawy, a następnie dodaj przyprawy do kiszonej kapusty i gotuj na wolnym ogniu 2 godziny.
- kapustę białą zalej ok. 500 ml wody, dodaj śliwki, wcześniej namoczone i pokrojone w paski grzyby, następnie duś na wolnym ogniu
- w tym czasie wołowinę pokrój w kostkę, posyp tymiankiem, następnie natrzyj posiekanym ząbkiem czosnku utartym z odrobiną soli
- wieprzowinę natrzyj majerankiem i pozostałym czosnkiem
- w rondlu rozgrzej olej i podsmaż wieprzowinę ze wszystkich stron
- zrumienione mięso przełóż do białej kapusty i dalej duś
- następnie do rondla dodaj resztę oleju i smaż wołowinę na złoty kolor
- podlej winem i duś 15-20 minut, następnie dodaj ją do białej kapusty i wszystko razem duś
- do rondla włóż boczek lub okrawki i pokrojoną w półplasterki kiełbasę
- gdy wytopi się tłuszcz wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę
- następnie całość kilka minut duś
- w tym czasie z kapusty kiszonej wyjmij saszetkę, a z kapusty białej wieprzowinę i pokrój ją w kostkę. Połącz obie kapusty wraz z dodatkami, następnie dodaj wieprzowinę, boczek z kiełbasą i cebulą oraz pokrojone w cząstki jabłka (usuń wcześniej gniazda nasienne), oraz pozostałe wino.
- kapustę z dodatkami gotuj minimum 24 godziny w przerwach schładzając, żeby zyskała miano bigosu
- na koniec bigos dopraw pieprzem i solą.
Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: