Blogerka kulinarna Karola Smyk lepiej znana w sieci jako "Smyk w kuchni blog" podzieliła się na swoim profilu na Instagramie przepisem na "biszkopt idealny bez przepisu". Potrzebujesz zaledwie trzech składników: jajek, mąki i cukru. W tej metodzie chodzi o to, że biszkopt możesz wypiekać z dowolnej ilości jaj np. z 4 lub z 5. Najpierw należy całe jajka wbić do misy i zważyć. Tyle ile będą ważyły jajka, tyle potrzebujemy maki i cukru.
Przykładowo Karola użyła 5 jajek w rozmiarze L, które ważyły 318 g. Blogerka kulinarna użyła więc 318 g mąki i 318 g cukru. Co ważne, jajka należy ubijać całe, nie oddzielamy żółtka od białek. - Jest to najczęstszy błąd - tłumaczy na nagraniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znana na całym świecie technika cukiernicza pieczenia biszkoptów idealnych na tort. Od teraz do końca życia już nigdy nie będziesz musiała mieć przepisu na biszkopt - jedyną rzeczą jaką musisz zrobić to zważyć wybite jaja. Biszkopt możesz wypiekać z dowolnej ilości jaj - tłumaczy blogerka.
Czytaj także: Najlepsze paszteciki. Ten przepis ma prawie 170 lat
Przepis na biszkopt idealny bez przepisu - składniki:
- 5 jaj
- mąka
- cukier
Czytaj także: Chłopski garnek. Tani obiad dla całej rodziny
Przepis na biszkopt idealny bez przepisu - sposób przyrządzenia:
- Jaja wbijamy w całości do misy, ważymy i ubijamy długo na bardzo sztywną masę
- Dodajemy cukier - ile? Tyle ile ważyły jaja
- Ubijamy dalej na sztywną masę
- Dodajemy mąkę tortową. Ile? Tyle ile ważyły jaja
- Mieszamy delikatnie trzepaczką
- Formę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą
- Biszkopt pieczemy do suchego patyczka, z 5 jaj minimum 45 minut na 170 st. C (góra - dół), z 4 jaj minimum 37 minut
Tort robimy zawsze z biszkoptu wypieczonego dzień wcześniej - radzi Karola.