Klasyczny biszkopt przygotujesz w zaledwie kilka minut. Wystarczy dokładnie ubić białka i delikatne wymieszać je z pozostałymi składnikami. Sprawdzonym sposobem na to, by biszkopt nie opadł jest rzucenie upieczonym ciastem z tortownicą o podłogę. Ten trik stosowany przez nasze babcie, pozwala uwolnić z ciasta pęcherzyki powietrza, dzięki czemu pozostanie od idealnie wyrośnięty.
Przepis na biszkopt, który nie opada. Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
Przepis na biszkopt, który nie opada. Wykonanie:
- jajka wyjmij z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej
- w misce wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mąki
- oddziel żółtka od białek
- białka ubijaj w wysokim naczyniu, kiedy będą już sztywne dodawaj po 1 łyżce cukru, a następnie dodaj żółtka i nadal miksuj całość jeszcze przez kilka minut
- przy użyciu szpatułki dodaj mąkę i mieszaj masę delikatnie do połączenia się składników
- tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
- biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez ok. 30-35 minut
- po upieczeniu od razu wyjmij biszkopt z piekarnika i razem z blachą upuść na podłogę ciasto (z ok. 40 cm wysokości, najlepiej podłóż ścierkę kuchenną)
- biszkopt studź w temperaturze pokojowej
Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl