Placuszki bananowe to coś, co przypadnie do gustu wielbicielom słodkich śniadań lub nietypowych deserów. Są proste i szybkie w wykonaniu, a do tego nie zawierają cukru i mają niski indeks glikemiczny, co idealnie nada się na danie dla osób na specjalnej diecie. Oto przepis na smaczne placuszki bananowe na porządne i syte śniadanie dla jednej osoby.
Placuszki bananowe - lista składników:
- 1 duży banan
- 1 jajo
- 3 łyżki płatków owsianych (może być też mąka owsiana lub zwykła)
- 1 łyżka kakao (słodkie lub gorzkie, jak lubisz)
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- dżem/miód/masło orzechowe/orzechy (jak lubisz, do posypania)
- oliwa/olej do smażenia
Czytaj także: Ekspresowe ciastka z czekoladą. Zrobisz je w 2 minuty
Placuszki bananowe - sposób przygotowania:
Do wykonania placuszków będzie ci potrzebny blender. Jeśli go nie posiadasz - niczym się nie martw! Możesz użyć również całych płatków owsianych lub gotowej mąki.
- do miski lub blendera wsyp płatki owsiane
- zblenduj robiąc własną mąkę owsianą lub zostaw je w całości
- dodaj banana
- dodaj kakao
- dodaj cukier (opcjonalnie)
- dodaj jajo
- wszystko dokładnie wymieszaj
- rozgrzej olej na patelni
- na porządnie rozgrzaną patelnię wlewaj ciasto tworząc małe placuszki
- smaż z każdej strony około 1,5 min.
- gotowe!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.