Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego jest łatwe i szybkie. Najczęściej podaje się go z ryżem i kurczakiem, jednak warto spróbować wariantu z makaronem ryżowym. Tajemnica smaku polega na połączeniu octu z miodem.
Sos słodko-kwaśny: potrzebne składniki
- cztery łyżki miodu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka oleju roślinnego
- trzy plasterki ananasa
- marchewka
- pierś kurczaka
- torebka ryżu lub pół paczka makaronu ryżowego
- łyżka octu jabłkowego
- czerwona papryka
- przyprawa do kurczaka
Przeczytaj także: Pomysł na szybki obiad. Przepis na fajitę z 4 składników
Sos słodko-kwaśny: sposób przygotowania
- Pokrój pierś na małe kawałki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Następnie smaż ją na patelni, dopóki nie będą miękkie i zarumienione. W międzyczasie dodaj przyprawę.
- Pokrój plastry ananasa na mniejsze kawałki, po czym dodaj je do kurczaka, całość wymieszaj i krótko podgrzewaj.
- Połącz ocet z miodem, dodając dwie łyżki wody. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Umyj, obierz i pokrój warzywa na drobne kawałki, a następnie usmaż je na oleju roślinnym. W międzyczasie przygotuj ryż lub makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
- Połącz warzywa, kurczaka i ananasa. Dodaj ocet z miodem, a całość mieszaj i podgrzewaj przez kilka minut.
Przeczytaj także: Pomysł na szybki obiad. Nuggetsy z 3 składników
Sos słodko-kwaśny jest gotowy. Jeśli nie do końca odpowiada ci smak potrawy, dodaj odrobinę białego pieprzu lub soli. Smacznego!
Zobacz także: Zobacz też: Faszerowane kwiaty cukinii. Smaczny i prosty posiłek
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: