Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Bosacka przestrzega. Znajdziesz to w lodach ze sklepu

157

Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim sezon na lody. I choć co bardziej tradycyjne cukiernie wciąż serwują ten przysmak sezonowo, w sklepach i sieciowych lodziarniach zimny deser dostać można przez cały rok. Jak nie dać się naciąć i sprawdzać skład lodowych przysmaków? Podpowiada Katarzyna Bosacka.

Bosacka przestrzega. Znajdziesz to w lodach ze sklepu
Katarzyna Bosacka sprawdza skład lodów czekoladowych (AKPA, Facebook)

Lody to jeden z najpopularniejszych deserów, szczególnie latem. I choć wydawać mogłoby się, że ich skład jest dość prosty, a do ich wyrobu wystarczy zaledwie kilka składników, w przypadku tych kupnych lodów w opakowaniach, sprawa nieco się komplikuje.

Tematem zajęła się nie po raz pierwszy Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka zajmująca się zdrową żywnością tropi skład, jaki znaleźć możemy na etykietach pudełek lodowych gigantów.

Na tapet wzięłam 9 lodów od różnych producentów. Nie ma tutaj oczywiście wszystkich dostępnych na rynku, ale też wiele z nich zawiera coś poza czekoladą, czyli np. ciasteczka, dlatego nie umieszczałam ich w tym zestawieniu - tłumaczy dziennikarka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Domowe lody śmietankowe. Lepsze niż kupione

Wśród lodów, składu których podjęła się Bosacka znalazły się między innymi takie marki jak: Koral, Grycan, Zielona Budka, Big Milk czy Carte D'or. I choć wiadomo, że najlepsze są te z możliwie krótki składem, blogerka żywieniowa zwróciła uwagę na kilka istotnych szczegółów.

Lody same w sobie mają sporo cukru, ale jak zauważa Katarzyna Bosacka, wielu producentów dosładza je jeszcze dodatkowa umieszczając w ich składzie syrop glukozowo-fruktozowy.

Warto spojrzeć też na zawartość mleka w składzie naszych ulubionych lodów. Okazuje się, że niektórzy producenci oszczędzają, mieszając je z... wodą.

Sztuczne aromaty, dodatek mączki świętojańskiej czy gumy guar, to niemalże standard dla tego typu produktów, ale ekspertka tłumaczy, że spokojnie można by się bez niego obejść.

Wniosek? Sprawdzajmy składy lodów, kupujmy te bez syropu glukozo-fruktozowego, sztucznych aromatów i z krótkim składem - pisze blogerka.
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Policjanci nie kryli zaskoczenia. 35-latek złapany na gorącym uczynku
Aż roi się w oczach. Tyle "karteczek" za wycieraczką
Policjant pobił i wywiózł mężczyznę do lasu. Usłyszał wyrok
Urządzili im pokaz fajerwerków pod oknami. Sąsiedzi mają dość. Gmina zabiera głos
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić