W czasach PRL bryzol wołowy można było spotkać w każdej szanującej się restauracji, często gościł również na domowych stołach. Tym daniem celebrowało się urodziny, odwiedziny gości i inne specjalne okazje. Nie było chyba osoby, która nie lubiła smaku soczystego mięsa, połączonego ze smażonymi pieczarkami i lekko słodkawą cebulką.
Z niezrozumiałych do końca przyczyn danie to z czasem przeszło do lamusa, a to duży błąd. Pora je odświeżyć. Spokojna głowa - nie musicie wertować starych zeszytów swoich babć. Przedstawiamy przepis na pyszny, soczysty bryzol rodem z PRL.
Przepis na bryzol rodem z PRL. Potrzebne składniki
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej smakować będzie wołowy antrykot, ale nada się też wieprzowa karkówka)
- 1 jajko
- 300 g pieczarek
- 2 duże cebule
- Mąka do obtoczenia
- Olej
- Sól, pieprz
Przepis na bryzol rodem z PRL. Sposób przygotowania
- Mięso wymieszaj z jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób rękoma na zwartą masę
- Z mięsa uformuj lekko spłaszczone kotlety, obtocz je dokładnie w mące
- Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plasterki
- Na patelni rozgrzej olej, smaż kotlety po kilka minut z każdej strony aż nabiorą rumianego koloru
- Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, pod koniec dodaj szczyptę soli i zdejmij z patelni
- Na tej samej patelni usmaż pieczarki
Kotlety ułóż na talerzu, na wierzchu połóż pieczarki i cebulkę. Podawaj z purée ziemniaczanym i buraczkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!