Do przygotowania tych racuchów potrzebne są niemal te same składniki co w klasycznym przepisie. Różnicą jest budyń, który nada racuchom niepowtarzalny smak. Możesz poeksperymentować i dodać np. budyń czekoladowy lub karmelowy.
Czytaj także: Banalne ciasto na kefirze. Zrobisz je w 5 minut
Przepis na racuchy z budyniu. Potrzebne składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń (dowolny smak, najlepiej sprawdzi się waniliowy lub śmietankowy)
- 1 szklanka kefiru lub maślanki
- olej do smażenia
- 2 duże jabłka
- cukier puder do posypki
Czytaj także: Klasyk polskich słodkości. Przepis na szyszki
Przepis na racuchy z budyniu. Sposób wykonania:
- mąkę wsypujemy do miski
- dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, budyń
- w oddzielnej misce mieszamy mokre składniki i stopniowo dolewamy do składników suchych
- na koniec do ciasta dodajemy pokroje w plastry lub kostkę jabłka
- racuchy smażymy w głębokiej patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu
- po usmażeniu, racuchy posypujemy cukrem pudrem
Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także pumpkin spice latte oraz domowej quiche.
Zobacz także: Lekkie placki z truskawkami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl