Krem z zielonego groszku w środku zimy najłatwiej zrobić korzystając z gotowych puszek konserwowych. Na pęczek świeżych jarzyn do zagotowania bulionu, kostkę rosołowa i kilka ziemniaków do zagęszczenia zupy nie wydamy więcej niż kilka złotych, dostając w zamian garnek aromatycznej, gęstej zupy w przepięknym kolorze.
Zupa krem z zielonego groszku. Potrzebne składniki:
- jarzyna na rosół
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 średnie ziemniaki
- puszka zielonego groszku
- łyżka śmietany lub mleka kokosowego w puszce
- przyprawy
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Delikatna zupa krem z groszku. Ten przepis zachwyci każdego
Zupa krem z zielonego groszku. Sposób przygotowania:
- Jarzyny oczyść i obierz, pokrój w słupki. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej wodą i gotuj w średnim garnku na małym ogniu.
- Gdy wywar zacznie bulgotać, dodaj kostkę rosołową i razem gotuj aż warzywa staną się miękkie.
- Odcedź wywar, dodaj do niego ugotowane ziemniaki, korzeń pietruszki i marchew. Odcedź zalewę z puszki groszku i wsyp jej zawartość do garnka z warzywami. Gotuj groszek z resztą dodatków przez kilka minut. W tym czasie wciśnij czosnek i dodaj przyprawy. Jeśli masz pod ręką kurkumę, koniecznie użyj jej w tym przepisie. Poprawi smak zupy i podkreśli kolor groszku. Na koniec dodaj odrobinę śmietany, wymieszaj.
- Gdy zupa będzie gotowa zblenduj ją na gładko. Podawaj ze świeżymi grzankami i natką pietruszki lub ulubionymi ziołami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl