Southern Vidalia Onion Casserole to przysmak prosto z USA. Powstał w latach 40. ubiegłego wieku i stał się daniem przede wszystkim mieszkańców stanu Georgia. Składniki mogą być kontrowersyjnym wyborem, ale, uwierzcie, ta zapiekanka to prawdziwe niebo w gębie. Delikatna cebula i kremowy, serowy sos z chrupiącymi krakersami. Może nie jest to najzdrowszy wybór, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na małe szaleństwo.
Cebulowa zapiekanka. Składniki:
- 4 duże cebule,
- 2 łyżki masła,
- 3 jajka,
- puszka niesłodzonego mleka skondensowanego,
- opakowanie krakersów,
- szklanka startego sera cheddar,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki pieprzu.
- Cebule obierz, przekrój na ćwiartki;
- Wrzuć do gotującej się wody i gotuj ok. 10 minut na średnim ogniu
- Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko, wymieszaj trzepaczką do połączenia się składników;
- Dodaj cheddar, ponownie wymieszaj;
- Krakersy pokrusz (ale nie na zbyt drobno, powinny zostać większe kawałki), wrzuć je do masy, ponownie wymieszaj, dopraw pieprzem, solą;
- Cebulę odcedź;
- Podsmaż cebulę na rozgrzanym wcześniej maśle;
- Cebulę dodaj do krakersowo-jajecznej masy;
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, wlej tam przygotowane wcześniej składniki;
- Wierzch posyp warstwą kruszonych krakersów;
- Piecz w temperaturze 190 stopni przez ok.45 minut.
Czytaj także: Nowoczesny obiad? Fasolka szparagowa po francusku
Zobacz także: Zapiekanka ziemniaczana. Klasyczny smak z nietypowym dodatkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl