Receptura klasycznych kotletów mielonych sprawdza się w 100 proc. i nie zmienia się od lat. Nie musisz używać do nich zaskakujących składników, wszystko robi się z podstawowych produktów, które na pewno są w twojej kuchni. Poniżej przedstawiamy najbardziej klasyczny przepis na kotlety mielone na podstawie przepisu Macieja Kuronia z bloga Jakuba Kuronia.
Klasyczne kotlety mielone. Składniki:
- 1 bułka pszenna, czerstwa
- szklanka mleka
- 1 duża cebula
- 500 g mielonej wieprzowiny np. z łopatki lub karkówki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
Czytaj także: Przepis ma zupę ogórkową. Smak jak u babci
Klasyczne kotlety mielone. Wykonanie:
- Czerstwą bułkę namoczyć w mleku do miękkości, następnie odcisnąć z nadmiaru mleka i rozdrobnić w rękach.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na ciemno złoto na 2 łyżkach oleju.
- Mięso przełożyć do miski, dodać do niego: rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulę, jajko, majeranek, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Wyrabiać mięso dłońmi z dodatkami do połączenia składników, najlepiej kilka minut (3-4 minuty).
- Zwilżonymi wodą dłońmi uformować kotlety, następnie obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na oleju na średniej temperaturze, około 5 minut z każdej strony.
Czytaj także: Wrzuć to wszystko do garnka. Obiad robi się sam
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl