Przygotowanie pieczonego kurczaka nie jest trudne, ale nie zawsze wychodzi on taki, jakbyśmy chcieli. Problemem często okazuje się skórka, która mimo wszelkich starań po wyjęciu z pieca jest miękka i rozmoczona. Jak sprawić, żeby skórka była pyszna i chrupiąca? Jest na to sposób. Zdradził go na TikToku pewien szef kuchni. Gdy spróbujesz tego przepisu, już nigdy nie będziesz przygotowywać kurczaka inaczej. Wystarczy tylko mięso i... wrząca woda.
Przepis na kurczaka z chrupiącą skórką. Potrzebne składniki
- Skrzydełka lub udka z kurczaka
- Wrzątek
- Ulubione przyprawy do kurczaka - papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
- Sól, pieprz
- Olej rzepakowy
Przepis na kurczaka z chrupiącą skórką. Sposób przygotowania
- Kurczaka dokładnie umyj i obsusz.
- Kawałki kurczaka ułóż na blaszce skórką do góry i polej wrzącą wodą. Skórka zacznie się wyraźnie kurczyć i napinać - dzięki temu właśnie będzie chrupiąca.
- Odlej wodę z blaszki, kurczaka ponownie obsusz ręcznikiem papierowym.
- Kawałki kurczaka wysmaruj olejem rzepakowym i posyp równomiernie przyprawami. Posól i popierz wedle uznania.
- Piekarnik rozgrzej do 190 st. C.
- Kurczaka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez ok. 45-50 minut, aż skórka będzie złocista, a mięso miękkie i soczyste.
Tak przygotowany kurczak komponuje się świetnie z najróżniejszymi dodatkami - pieczonymi ziemniakami, domowymi frytkami czy ryżem. Możesz go podać także w towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki i sosem czosnkowym - pyszny obiad gotowy. Smacznego!