Przepis na "oszukany" bekon lotem błyskawicy obiegł media społecznościowe i podbił serca nie tylko wegan, ale także zagorzałych mięsożerców. Nie bez powodu internauci nazywają autora przepisu "geniuszem". Wegański bekon jest chrupiący, aromatyczny, a przy tym mniej tłusty i zdrowszy od swojego mięsnego oryginału. Przekonajcie się sami.
Przepis na wegański bekon z chleba. Potrzebne składniki:
- Bochenek pszennego chleba tostowego
- ¼ szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki syropu klonowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- Szczypta soli
- Kilka kropel sosu tabasco (opcjonalnie)
Przepis na wegański bekon z chleba. Sposób przygotowania
- Spłaszcz kromki chleba za pomocą wałka.
- Pokrój każdą kromkę chleba na trzy lub cztery paski i za pomocą wałka ponownie je spłaszcz.
- Przygotuj marynatę - wymieszaj wszystkie pozostałe składniki w misce. Namocz paski chleba w marynacie przez około minutę.
- W międzyczasie podgrzej oliwę na patelni.
- Zamarynowany chleb smaż, przewracając co kilka sekund, aż będzie chrupiący.
Tak przygotowany "bekon" można jeść jako przekąskę, jako dodatek do obiadu czy sałatki. Smacznego!
Zobacz także: Kolorowa sałatka z cukinii na zimę do słoików. Przepis jest banalny
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: