Chleb na liściu kapusty będzie miał posmak kapuściano-orzechowy. Jest to delikatny aromat, który z pewnością znajdzie wielu fanów. Podczas pieczenia takiego chleba trzeba uważać, żeby nie spalić liścia. Najlepiej użyć żeliwnego garnka lub naczynia o bardzo grubych ścianach, który utrzymuje temperaturę.
Chleb na liściu kapusty. Potrzebne składniki:
Zaczyn:
- 150 g mąki
- 150 g letniej wody
- szczypta suszonych drożdży
Chleb:
- 280 g ciepłej wody
- 2 g suszonych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej
- 10 g soli
Dodatkowo:
- ok. 4 dużych liści kapusty
Chleb na liściu kapusty. Sposób wykonania:
- przygotuj zaczyn, najlepiej dzień przed pieczeniem chleba
- wymieszaj mąkę, wodę i drożdże, a następnie przykryj dokładnie folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 12-16 godzin
- do przygotowania zaczynu wybierz większe naczynie, ponieważ zaczyn urośnie
- kolejnego dnia przygotuj dużą miskę i wlej do niej ciepłą wodę wsyp drożdże, a następnie dodaj cały zaczyn
- całość wymieszaj delikatnie
- dodaj oba rodzaje mąki oraz sól
- całość wymieszaj ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego
- ciasto przykryj misę folią spożywczą i odstaw na pół godziny
- ciasto zagnieć wilgotnymi rękami i ponownie odstaw pod przykryciem na 30 minut
- powtórz zagniatanie i odstaw ciasto, ale tym razem na godzinę
- wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną sporą ilością mąki
- ciasto oprósz mąką i podziel na dwie części
- każdą z nich uformuj w kulkę, obsypując je hojnie mąką
- przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia
- na każdym z nich ułóż dwa liście kapusty, a na nich uformowany bochenek
- przykryj ciasto ściereczką i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia
- chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni
- chleb piecz przez około 20-25 minut, do zarumieniania chleba
Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl