Ciasteczka bezowe mogą być szybszym zamiennikiem makaroników. Jeśli masz ochotę, również można je przełożyć kremem. Wtedy warto zrobić trochę mniejsze ciasteczka. Jeśli masz problem z nakładaniem masy na blachę, możesz pomóc sobie łyżką do lodów. W ten sposób ciasteczka nabiorą też kształtu chmurki.
Przepis na bezowe ciastka. Potrzebne składniki:
- 4 białka jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 g pokruszonych migdałów
- łyżeczka cukru wanilinowego
- szklanka cukru pudru
- pół tabliczki pokruszonej czekolady
Przepis na bezowe ciastka. Sposób wykonania:
- Jajka ubij z dodatkiem soku z cytryny na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj partiami powoli cukier
- Dodaj do sztywnej białkowej masy kawałki czekolady, migdały i cukier wanilinowy, zamieszaj szpatułką
- Za pomocą łyżki układaj obok siebie podzieloną na partię masę na blaszkę wyłożoną papierem, najlepiej, by każda część była mniej więcej tej samej wielkości
- Ciasteczka piecz ok 1,5 godziny w temperaturze 90 stopni
Zobacz także: Francuskie makaroniki według przepisu 1895 roku
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl