Delikatne, cytrynowe, rozpływające się w ustach. Mowa tu o banalnie prostych ciasteczkach prosto z Sycylii. Potrzebujesz tylko pięciu składników, które najprawdopodobniej masz w lodówce. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty!
Czytaj także: Cebulowa zapiekanka. Dziwny przysmak prosto z USA
Przepis na ciasteczka. Składniki:
- 250 g mielonych migdałów
- 150 g cukru pudru
- 2 białka jaj
- łyżeczka miodu
- skórka z jednej cytryny
Przepis na ciasteczka. Wykonanie:
- Zmielone migdały wymieszaj z cukrem pudrem
- Dodaj białka, miód i wymieszaj do połączenia się składników
- Dodaj skórkę z cytryny, zagnieć ciasto
- Z ciasta uformuj wałek, za pomocą noża pokrój je na ciasteczka o grubości ok. 2 cm
- Teraz uformuj kuleczki, delikatnie rozgnieć je dłonią i obtocz w cukrze pudrze
- Ciasteczka ułóż na blasze do pieczenia wyłożoną papierem
- Piecz 10-12 minut w temperaturze 150 stopni
Zobacz także: Warstwowa zapiekanka z chleba tostowego. Przepis stanie się twoim hitem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl