Ciasteczka z patelni to opcja dla osób, które nie lubią przemęczać się w kuchni i robić dużego bałaganu. Przygotowuje się je bardzo szybko i nie trzeba używać piekarnika, co jest dużym plusem, ponieważ wiele osób po prostu nie posiada piekarnika lub nie lubi z niego korzystać.
Ciasteczka można dowolnie modyfikować dzięki różnym dodatkom. Do ciasta wrzuć kawałki czekolady, orzechy lub rodzynki. Dobrym pomysłem będzie także przyprawa korzenna. Dzięki temu stworzysz deser na Boże Narodzenie.
Ciasteczka z patelni. Potrzebne składniki:
- 330 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 125 g masła
- opcjonalnie: posiekana czekolada, posiekane orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Smacznego: przepis na deser chia z mlekiem kokosowym i mango
Ciasteczka z patelni. Sposób wykonania:
- do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia
- wbij całe jajka i dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki
- przy pomocy dłoni lub robota wyrób kruche ciasto
- wsyp wybrane dodatki
- na blat podsypany mąką wyjmij wyrobione ciasto
- rozwałkuj ciasto i foremką do ciastek lub szklanką wykrawaj ciasteczka
- patelnię rozgrzej
- na suchej patelni układaj ciastka w niewielkiej od siebie odległości
- smażyć ciastka na suchej patelni po około 1,5-2 minuty z każdej strony (na małym ogniu
- gotowe ciastka można podawać z polewą czekoladową, posypane cukrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl