Ciasto Kinder Bueno to idealny deser dla fanów słynnych batoników i czekoladowego kremu Nutella. Nie wymaga pieczenia, szybko się przygotowuje i dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis na ciasto Kinder Bueno. Potrzebne składniki
- 450 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 opakowania herbatników, maślanych
- 4 łyżki kopiaste kremu czekoladowego (nutella)
- 1/3 szklanki mleka
- Dowolna polewa czekoladowa
- Prażone orzechy laskowe
Ciasto Kinder Bueno. Sposób przygotowania
- Blachę wykładamy herbatnikami, które uprzednio na chwilę zanurzamy w mleku
- Krem czekoladowy podgrzewamy do momentu aż stanie się lekko płynny. Smarujemy nimi herbatniki
- Układamy kolejną warstwę herbatników namoczonych w mleku
- 250 ml śmietanki podgrzewamy z cukrem i masłem. Podgrzewamy tylko do rozpuszczenia składników
- Dodajemy przesiane mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa, przypominająca konsystencją budyń
- Serek Mascarpone miksujemy z pozostałą śmietaną. Następnie dodajemy masło orzechowe oraz przygotowaną wcześniej masę mleczną.
- Wykładamy na herbatniki i ponownie układamy warstwę herbatników.
- Polewamy polewą czekoladową i posypujemy prażonymi orzechami laskowymi
- Ciasto najlepiej schłodzić przez minimum 30 min.
Smacznego! Jeśli spodobał ci się przepis na ciasto Kinder Bueno, spróbuj także także domowego McFlurry i ciasta Rafaello.
Zobacz także: Smacznego na dobry wieczór! Odc. 2: Chlebek bananowy
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: