Ciasto Grzesiek jest delikatne i bardzo puszyste. Do jego przygotowania potrzebna jest bita śmietana oraz czekoladowe wafelki. Aby przełamać słodycz tego deseru, warto dodać warstwę z kwaśnego dżemu np. porzeczkowego.
Czytaj także: Kotlety z mortadeli. Tani i szybki hit z epoki PRL
Ciasto Grzesiek. Potrzebne składniki:
- 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
- 600-700 g śmietany 30 lub 36%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5-6 batoników Grzesiek
- 3 łyżki cukru pudru
- 0,5 tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
- 0,5 tabliczki czekolady białej
- opcjonalnie: dżem porzeczkowy
Czytaj także: Hit od Magdy Gessler. Przepis na kugel
Ciasto Grzesiek. Sposób wykonania:
- żelatynę rozpuść w 4-5 łyżkach wrzątku i odstaw do wystygnięcia
- śmietanę ubij na sztywno i dodaj do niej serek mascarpone
- do masy śmietanowej dodaj cukier puder
- całość dokładanie wymieszaj razem z lekko wystudzoną żelatyną
- batoniki pokrusz lub pokrój na bardzo małe kawałki
- pokruszone wafelki wymieszaj z masą śmietanową
- spód blaszki do pieczenia wyłóż herbatnikami czekoladowymi
- na herbatniki wyłóż dżem (opcjonalnie), a na wierzch masę śmietanową
- z białej i ciemnej czekolady zrób wiórki, a następnie posyp nimi wierzch ciasta
- ciasto wstaw do lodówki na około 2-3 godziny, żeby żelatyna zastygła
Czytaj także: Sezon na szparagi. Co z nimi zrobić?
Gotowe. Smacznego! Ciasto można przełożyć dodatkową warstwą herbatników i dżemu. Jeśli nie przepadasz za wiórkami z czekolady, ciasto oprósz kakao i kawałkami wafelków. Możesz także rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i zrobić z niej polewę.