Ciasto Kinder Bueno jest doskonałym pomysłem dla osób, które nie przepadają za klasycznymi wypiekami. Nie ma w nim mąki i jajek, a do przygotowania nie jest potrzebny mikser. Zamiast Nutelli można użyć domowej fit nutelli.
Czytaj także: Klasyk polskich słodkości. Przepis na szyszkiC
Ciasto Kinder Bueno. Potrzebne składniki:
- większa paczka herbatników
- 300 g nutelli
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 100 g orzechów laskowych
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 50 g orzechów laskowych
Czytaj także: Banalne ciasto na kefirze. Zrobisz je w 5 minut
Ciasto Kinder Bueno. Sposób wykonania:
- 250 ml śmietanki, cukier, masło, mleko w proszku podgrzej na małym ogniu. Kiedy masa zrobi się gęsta zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia
- blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników i delikatnie nasączyć je mlekiem
- podgrzej Nutellę w mikrofalówce lub w rondelku i wyłóż na herbatnik
- na wierzchu ułóż kolejną warstwę z herbatników
- zmiel orzechy i dodaj do nich serek mascarpone. Do masy dodaj wystudzony budyń i wszystko dokładnie zmiksuj
- pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodaj kremu
- krem wyłóż na herbatniki i ponownie ułóż kolejną warstwę
- mleczną i gorzką czekoladę roztop
- zmiksuj pozostałą śmietankę, a następnie dodaj do niej czekoaldę
- do powstałej masy dodaj resztę orzechów (50 g)
- masę wyłóż na wierzch ciasta
- ciasto należy chłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny
Zobacz także: Quiche z serem kozim, papryką i cukinią
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl