Z sezonu na mandarynki warto korzystać ile wlezie! Choć owoce te są tak smaczne, że doskonale smakują na surowo, warto jednak spróbować czegoś nowego i zrobić ciasto mandarynkowe. Jest naprawdę banalne w wykonaniu, a może zrobić niemałe wrażenie. Wypiek jest soczysty i słodki. Doskonale sprawdzi się tu czekoladowa polewa i odrobina orzechów.
Czytaj także: Hit. Sprężyste naleśniki bez mąki. Tylko 2 składniki
Przepis na ciasto mandarynkowe. Potrzebne składniki:
- 180 g cukru
- 3 jajka
- 50 ml oleju
- ok. 15 mandarynek
- opakowanie suchych drożdży
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 200 g mąki
Przepis na ciasto mandarynkowe. Sposób wykonania:
- Cukier z jajkami utrzyj na gładką masę
- Dodaj olej i miksuj do połączenia się składników
- Z mandarynek wyciśnij 100 ml soku
- Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i cukrem wanilinowym, dodaj do mokrych składników przesiewając przez sito, wymieszaj do połączenia się składników
- Dodaj wcześniej wyciśnięty sok
- Okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, dno posyp cienką warstwą cukru
- Resztę mandarynek obierz i ułóż jedna obok drugiej na blasze
- Ciasto wylej na mandarynki, piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut
I gotowe! Ciasto podawaj "do góry nogami". Spód powinien pokryć się skarmelizowanym cukrem i sokiem mandarynkowym, dlatego warto go wyeksponować.