Ciasto marchewkowe jest bardzo wilgotne, słodkie, z lekką nutą korzenną. Idealnym przepisem na ten deser podzieliła się Magda Gessler - legendarna już restauratorka i autorytet kulinarny.
Czytaj także: Przepis na dżem z cebuli. To hit sezonu
Ciasto marchewkowe. Potrzebne składniki:
- 6 jajek
- 5 szklanek startej na dużych oczkach marchewki
- 2 szklanki miodu
- 1,5 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki bułki tartej
- szczypta zmielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Czytaj także: Przepis na eliksir miłości. Pradawne receptury na płynne afrodyzjaki
Ciasto marchewkowe. Sposób wykonania:
- w misce utrzyj żółtka z miodem i olejem
- dodaj startą marchewkę i wszystko wymieszaj
- w osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami
- dodawaj produkty sypkie do masy i dokładnie wymieszaj,
- w osobnej misce ubij białka z odrobiną soli
- gotowe białka bardzo delikatnie wmieszaj do ciasta (najlepiej zrobić to partiami)
- tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej gotowe ciasto
- ciasto piecz w temperaturze 180 st. przez około 50 min. lub do tzw. suchego patyczka
- przygotuj krem: ubij śmietanę z mascarpone i cukrem (ilość cukru możesz zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od preferencji. Można też dodać aromat waniliowy)
- po wystudzeniu ciasto przełóż kremem
Gotowe! Jeśli spodobał ci się przepis, spróbuj także domowych batoników Bounty oraz ciasteczek cytrynowych.
Zobacz także: Miłośnicy grillowania będą zachwyceni. Sprawdzony przepis na żeberka
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl