Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Ciasto marchewkowe według Ani Starmach. Idealne na jesienne dni!

11

Dzięki temu przepisowi przygotujesz ciasto lepsze, niż w niejednej kawiarni. A co najważniejsze - cała blacha będzie dla Ciebie i Twoich bliskich i nie będziesz musiał obejść się smakiem po zjedzeniu jednego kawałka!

Ciasto marchewkowe według Ani Starmach. Idealne na jesienne dni!
Wykonaj ciasto według tego przepisu, a wyjdzie smaczniejsze niż w cukierni! (AKPA, Pixabay)

Ciasto marchewkowe jest mniej pracochłonne od dyniowego, a do tego idealnie komponuje się zarówno z kawą, jak i jesienną herbatą.

Ciasto marchewkowe Ani Starmach - składniki:

składniki na ciasto:

  • 300 g startej marchewki bio
  • 250 g mąki
  • 1 jabłko bio (najlepiej lekko kwaśne)
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • garść orzechów włoskich
  • 350 g brązowego cukru
  • garść rodzynek
  • 4 jajka z wolnego wybiegu
  • garść orzechów pekan (jeśli nie masz - możesz dodać więcej orzechów włoskich)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na krem:

  • 50 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 200 ml śmietanki 30%

Ciasto marchewkowe Ani Starmach - sposób przyrządzenia:

  • Do większego naczynia przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, dosypujemy cynamon i odrobinę soli.
  • W drugim naczyniu umieszczamy olej, cukier waniliowy i cukier brązowy.
  • Dodajemy jajka, a potem mieszamy za pomocą miksera na niskich obrotach.
  • Zawartość obydwu naczyń mieszamy ze sobą bardzo dokładnie.
  • Jabłko i marchewkę obieramy ze skórki i ucieramy na większych oczkach. Dorzucamy do uprzednio przyrządzonej masy i mieszamy.
  • Orzechy grubo kroimy, a potem przekładamy do ciasta wraz z rodzynkami.
  • Dwie formy (wymiary ok. 23 cm) smarujemy małą warstwą oleju, przelewamy do nich marchewkową masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 40 minut.
  • Następnie ciasto całkowicie studzimy.
  • Zabieramy się za krem. Cukier puder, serek mascarpone, sok z cytryny i śmietankę łączymy za pomocą miksera i mieszamy na niedużych obrotach.
  • Połowę masy rozsmarowujemy na jednej części ciasta, przykrywamy ją kolejnym ciastem.
  • Pozostałym kremem smarujemy wierzch deseru i ozdabiamy go bakaliami.

i gotowe! Ciasto możesz także udekorować marchewkami z lukru lub posypać ulubioną posypką.

Zobacz także: Smacznego: przepis na placki z cukinii
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Julia Szeremeta wraca na ring. Zawalczy o mistrzostwo
Trump wybrał kolejną współpracowniczkę. Ma zostać sekretarzem rolnictwa
Mija 130 lat od przełomowego wynalazku Kazimierza Prószyńskiego
Śmierć policjanta podczas interwencji. Sprawę bada specjalny zespół
Nowe logo na kaskach norweskich skoczków. Amnesty International grzmi
Wyniki Lotto 23.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyskoczyli z audi i się zaczęło. Oto powód furii. Wideo w sieci
Nie żyje prokremlowski propagandysta. Sam zgłosił się do służby
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić