Ciasto milionera, znane także jako caramel shortbread lub millionaire's shortbread, pochodzi ze Szkocji. Składa się z trzech warstw: maślanego kruchego spodu, słodkiego karmelu oraz czekolady. Może być podawane w formie zwykłego ciasta lub batoników, które są doskonałą przekąską.
Czytaj także: Kijowska sałatka warstwowa. Będzie hitem każdej imprezy
Do przygotowania tego ciasta potrzeba dużo kajmaku. Najlepiej przygotować go samemu. Wystarczy przez około 2-3 godziny gotować puszkę mleka skondensowanego. Można także wybrać gotowy kajmak w puszcze o różnych smakach, np. orzecha lub kokosa.
Ciasto milionera. Składniki
Składniki na kruchy spód:
- 175 g mąki pszennej,
- 125 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę,
- 50 g jasnego i miałkiego brązowego cukru.
Czytaj także: Staropolska zupa "nic". Przepis na ekspresowy deser
Masa kajmakowa:
- 1 puszka masy kajmakowej (może być gotowa, o różnych smakach, np. czekolady, kokosa czy orzecha).
Masa czekoladowa:
- 170 g mlecznej czekolady (można połączyć ją z gorzką),
- 3-4 łyżki masła.
Ciasto milionera. Sposób wykonania
- Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem.
- Dodaj zimne posiekane masło i wszystko zagnieć na gładkie ciasto.
- Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 15-20 minut.
- Na upieczony i lekko przestudzony spód wyłóż masę kajmakową.
- Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej.
- Polewę czekoladową lekko przestudź (nie może być zbyt ciepła, żeby nie rozpuściła kajmaku).
- Na kajmak wylej polewę czekoladową.
- Ciasto wstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
Czytaj także: Ciasto Balladyna z malinami. Przepis na bajeczny deser
Gotowe, smacznego! Jeśli nie jesteś fanem bardzo słodkich ciast, czekoladę mleczną zastąp czekoladą gorzką. Warto wybrać czekoladę lepszej jakości, dzięki której warstwa wierzchnia będzie błyszcząca i krucha. Ciasto milionera najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc. Jeśli ci się spodobało, koniecznie wypróbuj także przepisy na pumpkin spice latte oraz bezę Pavlovej.