Jeśli szukasz przepisu na niedrogie a efektowne ciasto - mamy coś dla ciebie. "Pijana wiśnia" wychodzi praktycznie zawsze. Dzięki prostemu kremowi w środku jest delikatna i kremowa. Najlepiej będzie smakować polana czekoladą.
Przepis na ciasto pijana wiśnia. Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 80 g mąki
- 45 g kakao w proszku
- 30 g skrobi kukurydzianej
Nadzienie :
- 300 g wiśni bez pestek
- 120 g mleka skondensowanego
- 70 g masła
- 120 g czekolady
- 50 ml koniaku lub likieru
Przepis na ciasto pijana wiśnia. Wykonanie:
- Jajka, cukier i sól wrzuć do miski, ubijaj ok 8-9 minut do powstania białej piany
- Przez sito przesiej suche składniki do jajek
- Wymieszaj delikatnie szpatułką
- Wlej do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz 30-35 min w temperaturze 170 stopni
- Ciasto odstaw do wystygnięcia, po tym czasie rozkrój je i wyjmij delikatnie z dolnej części ciasto, nie uszkodź spodu
- Czekoladę, masło i mleko skondensowane rozpuść w kąpieli wodnej
- Części wydrążonego ciasta wrzuć do czekolady, dodaj alkohol, wymieszaj
- Wyłóż na spod ciasta i przykryj górną częścią
- Wierzch polej czekoladą, odstaw do zastygnięcia
Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl