Ciasto Prince Polo, chociaż może wydawać się skomplikowane, jest bardzo proste w przygotowaniu. Z pewnością pozytywnie zaskoczy domowników lub gości. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone.
Ciasto Prince Polo. Sposób wykonania:
Beza:
- 7 białek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 100 zmielonych orzechów włoskich
- 100 posiekanych orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g posiekanych wafelków Prince Polo
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 7 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 320 g masła
- 1 czekolada mleczna
- 100 g pokruszonych wafelków Prince Polo
- 100 ml spirytusu
Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki
- mleka
- Dodatkowo: duża paczka herbatników
Ciasto Prince Polo. Sposób wykonania:
- białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier
- cały czas miksując wsypuj pozostałe składniki (możesz także wmieszać je szpatułką)
- masę przelej do blaszki o wymiarach 35×25cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut
- wyjmij bezę z piekarnik i zostaw do wystudzenia
- przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując
- dodaj żółtka i zmiksuj
- wsyp przesiane, suche składniki delikatnie wymieszaj szpatułką
- masę przelej do tej samej blaszki, w której była pieczona beza
- piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 -25 minut
- wyjmij i pozostaw do ostygnięcia
- krem: szklankę mleka zagotuj, a resztę zmiksuj z żółtkami, mąkami i cukrem
- wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotuj do zgęstnienia
- zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego wystudzenia
- miękkie masło utrzyj do puszystości, stopniowo dodając ostudzony budyń
- na koniec dodaj pokruszone wafelki Prince Polo, posiekaną czekoladę oraz spirytus i zmiksuj
- polewa czekoladowa: mleko i cukier puder umieść w garnuszku
- podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru
- następnie dodaj pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewając na małym ogniu
- zdejmij garnuszek z ognia i wsyp przesiane kakao
- dobrze wymieszaj i odstaw na bok do zgęstnienia
- na kakaowy biszkopt wyłóż połowę kremu i przykryj bezą
- na nią wyłóż resztę kremu i wyłóż herbatniki
- wierzch polej polewą czekoladową
Zobacz także: Smacznego: przepis na białkowe placuszki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl